Hogyan tudok időpontot foglalni?

Időpontot telefonon, +36 30 989 0059-es telefonszámon vagy e-mailben (uh.tn1718768925edauq1718768925a@tne1718768925dauqa1718768925) tud foglalni. Az elektronikus levelekre 24 órán belül válaszolunk. Amennyiben nem érkezik válasz, kérjük a fenti telefonszámon jelezze.

Gyakran ismételt kérdések!

Milyen gyakran van szükség ellenőrzésre / kontrollvizsgálatra?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint félévente, de legritkábban évente szükséges a fogazat és a szájüreg vizsgálata. Erős dohányosoknál, cukorbetegeknél, reflux betegségben szenvedőknél, illetve azoknál, akiknek fluorózisos és/vagy torlódott a fogazata félévente javasoljuk a kontrollvizsgálaton (Állapotfelmérés) történő megjelenést. Fokozott fogkőképződési hajlam esetén indokolt lehet 3 havonta felkeresni a fogorvosi rendelőt.

Várandósság esetén mikor célszerű ellenőrzésre jelentkezni és melyik trimeszterben célszerű a kezelést elvégezni?
A várandósság miatt bekövetkező hormonális változások hatására megnőhet a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulásának gyakorisága. Javasoljuk, hogy legalább minden trimeszterben egy alkalommal keresse fel (link ide: hogyan tudok időpontot foglalni) rendelőnket kontrollvizsgálat (link ide: állapotfelmérés) céljából. A szükséges kezeléseket a második trimeszterben javasoljuk elvégezni.
Várandós kismamaként kaphatok-e fogászati érzéstelenítést?
Ha nőgyógyász szakorvosa mást nem javasolt, várandós kismama kaphat fogászati (helyi) érzéstelenítést. Általános érzéstelenítés (bódítás, altatás) várandós kismamáknál nem javasolt.
Várandós kismamaként milyen fogászati kezelések elvégzése lehetséges?
Várandós kismamaként kerülendő a röntgen illetve CT felvételek készítése, ezért célszerű elhalasztani minden olyan fogászati beavatkozást, aminek a tervezéséhez vagy aminek kapcsán várhatóan radiológiai vizsgálat elvégzése szükséges. Ha nőgyógyász szakorvosa mást nem javasolt, mindenféle fogászati kezelés elvégezhető, javasoljuk azonban a hosszú és/vagy nagy stresszel/megterheléssel járó, egyébként halasztható beavatkozások kerülését.
Mikor szükséges állcsonti CT felvétel készítése?

A hagyományos röntgen felvételek (Digitális röntgen felvételek) összegzett képet adnak, azaz síkban ábrázolják az egyébként térbeli képleteket, amik egymásra vetülhetnek. Ez nehezítheti az egyes anatómiai képletek elkülönítését, bizonyos kórfolyamatok felismerését.
Az állcsonti CT felvételek segítségével jó minőségű, nagy felbontású, térbeli képet kapunk, ami óriási előnyt jelent a diagnózis felállításában és bizonyos beavatkozások (például Implantáció – fogbeültetés), gyökérkezelés tervezésénél.

Milyen sugárterhelést jelent a fogászati kisfelvétel, a panoráma röntgen és az állcsonti CT felvétel?
A testünket érő sugárterhelést µSv (mikroSievert)-ben mérhetjük. Magyarországon az átlagos éves sugárterhelés 3000-4000 µSv. A fogászati kisfelvétel 5µSv , a panoráma röntgen 15-25µSv, az állcsonti CT felvétel 50-100µSv sugárterhelést jelent. Repülőutakon óránként 5µSV sugárterhelés éri testünket.
Milyen gyakran szükséges a fogkő eltávolítása?

A fogkő képződés mértéke és sebessége egyénenként eltérő lehet. Az első fogkő eltávolítást követően 4 hónappal kontrollvizsgálatot (Állapotfelmérés) javaslunk, aminek során az addig képződött fogkő mennyiségéből meghatározható az Önnél szükséges tisztítási gyakoriság.

Milyen fogkrémet használjak?

A fogmosás lényege a mechanikai tisztítás. Ennek alapossága kis mértékben köthető a fogkrémhez, helyes fogmosási technikával és ultrahangos fogkefe (Philips ultrahangos fogkefék) használatával valósítható meg legjobban. Egyes fogkrémeket kifejezetten fogágybetegek (A fogágybetegség) számára fejlesztettek ki, ezek segíthetik az ínygyulladás megszüntetését, de az alapos mechanikai tisztítást nem helyettesítik.
A fogkrémekben rendszerint található Fluor, ami a fejlődő fogakra káros hatással lehet. Mivel a gyerekek a fogkrémet gyakran lenyelik, fontos, hogy gyermekének Fluor mentes gyermekfogkrémet vásároljon, ezzel megelőzheti a fluorózis (Fluorózisos fogak ellátása) kialakulását.
Egyes fogkrémek segítséget nyújthatnak a fognyaki érzékenység (Fogérzékenység kezelése védőlakkal) csökkentésében. A fognyaki érzékenység (Fognyaki tömések) esetén mindenképpen jelentkezzen be állapotfelmérésre (Állapotfelmérés)!

Mi az a fényre kötő tömőanyag?
A korszerű fogászati tömőanyagok olyan fényérzékeny anyagot tartalmaznak, amely a fogorvos által használt polimerizációs lámpa intenzív kék fényére (nem UV fény és nem LASER) beindítja a tömőanyag megszilárdulását. A folyamat néhány másodperc alatt zajlik le.
Gyulladt fog érzésteleníthető-e?
Gyulladásos folyamatok környezetében a szöveti pH csökken. Az érzéstelenítő szerek lúgos (magasabb pH) környezetben képesek jól kifejteni hatásukat. A gyulladásos folyamatoknál tapasztalt savasabb pH az érzéstelenítőszer hatását csökkenti, ez kompenzálható több érzéstelenítő, vagy más (például vezetéses) érzéstelenítési technika (az ideg érzéstelenítése egy korábbi szakaszon) alkalmazásával.
Mit jelent a fog circumcisiója?
Előtörésben lévő vagy részben ínnyel fedett (leggyakrabban: bölcsesség) fog esetén szükséges lehet a felesleges ínyszövet eltávolítása, azaz circumcisio elvégzése. A néhány perces beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik vérmentesen, elektrokauter segítségével.
Gyulladt bölcsességfog eltávolítható-e?

Gyulladásról hétköznapi értelemben akut lobos folyamat esetén beszélünk. Akut esetben a gyulladás klasszikus tünetei észlelhetők: duzzanat, fájdalom, melegség, kipirosodás, korlátozott funkció. Az áttörésben visszamaradt, részlegesen előtört bölcsességfogak (Bölcsességfog eltávolítás) koronája körül rendszerint zajlik gyulladásos folyamat, krónikus formában, ami fogászati góc (Fogászati góckeresés) lehet. Bizonyos esetekben a krónikus gyulladásos folyamat hirtelen akuttá válhat. Gyulladásos folyamatok kezelésénél elsődleges célunk a kiváltó ok megszüntetése, esetünkben a bölcsességfog eltávolítása. A gyulladt bölcsességfog eltávolítható, legyen a lobos folyamat akut vagy krónikus típusú.

Lehet-e korábban már rezekált fogat ismételten megoperálni?

Igen, lehetséges ismételt műtét elvégzése. Ilyenkor a műtétet periapicalis curettage (gyökércsúcs környéki tisztítás)-nak hívjuk. A gyökércsúcs körüli gyulladásos folyamatok hajlamosak lehetnek a kiújulásra. Általános szabályként elmondható, hogy a gyökérkezelés (Gyökérkezelés), rezekció (Gyökércsúcs rezekció, retrograd gyökértömés) és ismételt periapicalis curettage után kiújuló gyulladásos folyamat esetén a fog eltávolítása (Fog / foggyökér / implantátum eltávolítás) javasolt.

Szükséges-e a régi amalgam tömések cseréje?

Az amalgam kiváló mechanikai tulajdonságú anyag. Nem köt a foganyaghoz, ezért mikroszkopikus (Nagyítás a fogászatban) szinten mindig rést találunk a fog és a tömés között. Ez lehetőséget nyújt a baktériumok számára, hogy bejussanak a tömés mellé / alá. Ugyanakkor az amalgam ötvözetéből fémes ezüst szabadul fel, ami baktériumölő hatású. Ezért csak nagyon lassan alakul ki szuvasodás az amalgam tömések mellett / alatt. Sok vélemény szerint az amalgam tömések nem esztétikusak, sőt, hosszú távon a foganyag szürke elszíneződését okozzák. Az amalgam tömésekből felszabaduló higany elhanyagolható.
Más fémből készült pótlásokkal, például betétek (Arany betétek), hidak (Betétben (inlayben) elhorgonyzott hidak), kivehető pótlások (Részleges kivehető pótlások) galvánelemet hozhatnak létre, ami kellemetlen bizsergő érzést, hosszú távon a nyálkahártya krónikus irritációját (Daganat megelőző állapotok) okozhatja.
Fentiek miatt napjainkban általában az amalgam tömések cseréjét javasoljuk.

Mikor nem ajánlott implantátum beültetése?

Implantátum beültetése biztosan nem ajánlott erős dohányosoknál, cukorbetegeknél (akiknél a vércukorszint tartósan meghaladja a 8mmol/l értéket), fogágybetegségben (A fogágybetegség) szenvedőknek, csontritkulás vagy daganatos betegség miatt 10 éven belül alkalmazott biszfoszfonát kezelésben részesülteknek, az állcsontokat ért sugárkezelést követő 5 évben és immunhiányos betegségek esetén.

Mi a teendő, ha biszfoszfonát kezelést kaptam?

A biszfoszfonát típusú gyógyszerek igen hatékonyak a csontritkulás és daganatos betegségek csont áttétjeinek kezelésében. Azonban az állcsontok anyagcseréjét kedvezőtlenül befolyásolják, az állcsontokat érintő műtéteket követően állcsont elhalás alakulhat ki.
Ha Ön 10 éven belül biszfoszfonát kezelésben részesült, jelezze kezelőorvosának, így lehetőségünk nyílik a kezelés megfelelő és biztonságos előkészítésére (antibiotikum terápia), tervezésére (link ide: Mikor nem ajánlott implantátum beültetése) és kivitelezésére (Fog / foggyökér / implantátum eltávolítás)!

Milyen életkorban alkalmazhatók az implantátumok?

Fogászati célú implantátum beültetése az állcsonti csontnövekedés befejeződését követően bármilyen életkorban lehetséges. A csontritkulás az állcsontokat nem vagy csak kis mértékben érinti, ezért a csontritkulás nem jelent ellenjavallatot. Ugyanakkor bizonyos csontritkulásra alkalmazott gyógyszerek (link ide: Mikor nem ajánlott implantátum beültetése) az állcsontok anyagcseréjét befolyásolhatják, ami a beültetés ellenjavallata lehet.

Dohányzóként lehet-e implantátumom?

A dohányzás jelentősen növeli az implantátumok elvesztésének kockázatát. Minden esetben a dohányzásról történő leszokást javasoljuk.

Idős korban kaphatok-e implantátumot?

Fogászati célú implantátum beültetése az állcsonti csontnövekedés befejeződését követően bármilyen életkorban lehetséges. A csontritkulás az állcsontokat nem vagy csak kis mértékben érinti, ezért a csontritkulás nem jelent ellenjavallatot. Ugyanakkor bizonyos csontritkulásra alkalmazott gyógyszerek (link ide: Mikor nem ajánlott implantátum beültetése) az állcsontok anyagcseréjét befolyásolhatják, ami a beültetés ellenjavallata lehet.

Mit jelent a nyílt implantátum gyógyulás?

Ebben az esetben az implantátum (Implantáció – fogbeültetés) behelyezésekor nem zárjuk össze az ínyt az implantátum felett, hanem a beültetéssel egy időben ínyformázó vagy ideiglenes implantátum felépítmény és ideiglenes korona kerül behelyezésre, amik körül az íny záródik és felveszi a végleges felépítmény használatához szükséges formát.

Mit jelent a zárt implantátum gyógyulás?

Ebben az esetben az implantátum (Implantáció – fogbeültetés) behelyezésekor abba egy belső zárócsavart helyezünk és összezárjuk az ínyt az implantátum felett. A csontosodási időt (Milyen gyógyulási idővel kell számolnom implantáció – fogbeültetés esetén?) követően az ínyt felnyitjuk és néhány hétre ínyformázó csavart helyezünk be, ami körül az íny záródik és felveszi a végleges felépítmény használatához szükséges formát.

Milyen gyógyulási idővel kell számolnom csontpótlás esetén?

A gyógyulási időt a csontpótlás (Csontpótlások) jellege és mérete is befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy az alsó állcsontnál 3-4, a felső állcsontnál 6-8 hónap csontosodási idővel kell számolni.

Milyen gyógyulási idővel kell számolnom implantáció (fogbeültetés) esetén?

A gyógyulási időt az egyedi helyzet is befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy implantáció (Implantáció – fogbeültetés) esetén az alsó állcsontnál 3, a felső állcsontnál 6 hónap csontosodási idővel kell számolni.

Cirkon vagy titán implantátum felépítményt válasszak?
A választást első sorban az igénybevétel jellege határozza meg. Azoknál, akiknél az implantátum felépítményt gyakori, jelentős erőhatások érhetik (például küzdő sportot űzők, erőemelők, fúvós hangszeren játszók) minden esetben titán felépítmény használatát javasoljuk. Implantátummal pótolt kisőrlő és őrlő fogak esetén is titán felépítmény használatát javasoljuk. Amennyiben implantátummal pótolt metsző- és szemfogait hétköznapi erőhatások érik, lehetőség van cirkon felépítmény használatára. Ennek előnye, hogy természetes színe miatt nem okozza az íny szélének szürkés elszíneződését.
Normális-e, hogy érzékenységet tapasztalok fogászati kezelést követően?

Amennyiben a fog preparálása (előkészítése, fúrása) a dentint eléri, számítani kell a kezelést követő érzékenységre, például hideg, meleg vagy ozmotikus (édes, sós, savanyú, keserű) ingerek esetén. Hátterében a dentin csatornáiban futó apró idegnyúlványok preparáció általi érintettsége áll. Az érzékenység a kezelés jellegétől függően néhány naptól néhány hónapig tarthat.
Ha kezelt fogában fekvő helyzetben erősödő vagy lüktető fájdalmat, esetleg hajnali fogfájást tapasztal, javasoljuk, jelentkezzen be (link ide: Hogyan tudok időpontot foglalni) kontrollvizsgálatra (Állapotfelmérés), mert ezek a tünetek gyulladásos folyamatra utalhatnak és előfordulhat, hogy gyökérkezelés (Gyökérkezelés) szükséges.

A kezelések közötti időszakban leszek-e fog nélkül?

Minden esetben arra törekszünk, hogy a kezelések közötti időszakban ne legyen fog nélkül. Lehetőség van rendelői azonnali ideiglenes koronák, hidak, betétek készítésére. Ha kivehető ideiglenes pótlás szükséges, akkor azt előzetes lenyomatvétel alapján a kezelést megelőzően készítjük el, így a nagy kiterjedésű foghiánnyal (például több fog egyidejű eltávolítása) járó kezelések során is egyből rendelkezésre állhat ideiglenes pótlás.
Bizonyos beavatkozások (például nagyméretű csontpótlások) esetén az ínyre támaszkodó pótlás meghatározott ideig nem viselhető. Ha Önnél ilyen helyzet előfordulhat, a kezelési terv (Állapotfelmérés) felállítása során tájékoztatjuk róla.

Milyen garanciális idővel számolhatok az elkészült munkával kapcsolatban?

A fogászatban nagyon nehéz ésszerű és reális garanciális időt meghatározni. Egy autó esetében átlagosan 36 hónap garanciát ad a gyártó, figyelembe véve, hogy a személygépjárműveket átlagosan napi 2 órát használják tulajdonosaik. Fogainkat azonban napi 24 órában használjuk, terheljük (rágás, beszéd, éjszakai szorítás / csikorgatás). Ha a fogászatban az autóiparhoz hasonló használati- jótállási idő arányú garanciális idővel számolnánk, akkor 3 hónapos garanciális időt kapnánk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az élő szervezet reakciói sokszor előre nehezen megjósolhatók, sőt idővel változhatnak.
Rendelőnkben a kezelést követően kialakult garanciális jellegű problémákat mindig egyedileg kezeljük, függetlenül az eltelt időtől, oly módon, hogy Ön mindig elégedett legyen.

Szájsebészeti beavatkozást követő napokban mire számíthatok?

Szájsebészeti beavatkozást követően az alábbiakra fordítson figyelmet:

 1. A sebet kímélje, ne szívogassa, ne öblögesse.
 2. Amennyiben tamponra haraptattuk, úgy azt 15 perc múlva távolítsa el.
 3. Amíg a zsibbadás tart ne egyen (megharaphatja ajkát, nyelvét).
 4. Fogmosás és a seb környékének óvatos tisztítása szükséges.
 5. Szájzuhany használatát mellőzze a varratszedésig.
 6. Egy-két napig vérszivárgás előfordulhat. Amennyiben magától nem szűnik, hajtogasson össze egy steril gézlapot és 15 percre harapjon rá.
 7. A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat (a duzzanat három napig növekedhet), bőrén véraláfutás jelenhet meg, ezek megelőzésére és kezelésére jegelés javasolt (rongyba csavart jégzselét néhány percre helyezze arcára, majd tartson 10 perc szünetet).
 8. Az arcüreget érintő műtétek (Csontpótlás az arcüreg területén – arcüreg emelés, sinus lift) után az orrfúvás 6 héten át tilos, tüsszenteni csak nyitott szájjal szabad.
 9. Puha, kímélő ételeket fogyasszon a seb gyógyulásáig.
 10. Amennyiben antibiotikum szedését javasoltuk, ezt mindig egészítse ki probiotikummal, melyet recept nélkül kaphat a gyógyszertárban. A választásban és az adagolásban a gyógyszerész segítségét kérje.
 11. Amennyiben rendellenességet észlel vagy kérdése van, telefonáljon.
 12. Kontrollvizsgálatra (Állapotfelmérés), varratszedésre a megbeszélt időpontban jelentkezzen.
Elérhetőségeink

Lépjen velünk kapcsolatba

Amennyiben úgy érzi, hogy tudunk segíteni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségeinken keresztül! 

AquaDent - Fogászat felsőfokon

Fogászati rendelőnk

1031 Budapest, Dósa utca 10/b.

Időpont foglalás

+36 (1) 5-333-444