+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709357386edauq1709357386a@tne1709357386dauqa1709357386

A gyökérkezelés (vagy endodonciai kezelés) a fogbélüreg és a gyökércsatorna rendszer tisztításának, fertőtlenítésének és hermetikus lezárásának teljes folyamatát jelenti. Gyökérkezelésre leggyakrabban azért kerül sor, mert a fog üregrendszerébe baktériumok jutnak, de előfordulhat a fog „steril” elhalása is (például baleset vagy fogászati kezelés hatására).

A baktériumok számára a fog üregrendszere kiváló élő- és búvóhely: az immunrendszer a fog belsejéhez nem fér hozzá. Az itt szaporodó baktériumok a gyökércsúcson át az állcsontba és a vér- vagy nyirokkeringésbe juthatnak helyi (tályog, granulóma, ciszta (Rezekció), távoli (gócbetegség – Fogászati góckeresés), vagy súlyos esetben akár általános (szepszis, vérmérgezés) gyulladást okozva. Figyelembe véve ezeket a sokszor nehezen kezelhető vagy akár súlyos betegségeket, különösen fontos, hogy a gyökérkezelés kivitelezése kifogástalan legyen. A folyamat során eltávolítjuk a fogbél maradványait és elpusztítjuk a kórokozókat. Ezt követi a gyökércsatornák teljes és alapos kitöltése gyökértömő anyaggal.

Fontos megjegyezni, hogy a gyökérkezelt fog már nem él, valamint a kórfolyamat és annak kezelése következtében sokszor jelentős anyaghiány alakul ki benne. A szakma szabályai azt írják elő, hogy a fog koronájának helyreállítására olyan módszert válasszunk, ami hosszú távon segíti a fog ellenállását a mechanikai hatásokkal(pl. rágóerők, fogcsikorgatás/szorítás (Éjszakai harapásvédő fogcsikorgatás / szorítás ellen) szemben. Kijelenthető, hogy a gyökérkezelt fog betömése legtöbbször NEM megfelelő megoldás. Ezért a gyökérkezelt fog koronájának helyreállítására rendelőnkben legtöbbször csapos felépítést (Csapos felépítések), betétet (Préskerámia betétek és Kompozit betétek) vagy koronát (Fémmentes biokerámia koronák és 3D nyomtatott fémvázra rétegzett biokerámia koronák) javaslunk.

Az utóbbi évtizedben a fogászat és különösen a gyökérkezelő eljárások óriási fejlődésen mentek keresztül. Rendelőnkben gyökérkezelés nagyításban (Nagyítás a fogászatban), Kofferdam nyálrekesz (egy speciális gumilepedő, ami távol tartja a nyálat a gyökércsatornától és megakadályozza a gyökérkezelés során használt vegyi anyagok szájüregbe kerülését) használatával, gyökércsúcs-meghatározó berendezéssel, a legkorszerűbb gyökércsatorna megmunkáló eszközök alkalmazásával történik.

Ha Önnek régen gyökérkezelt foga van vagy a fogba végleges megoldásként tömés került, még ma kérjen időpontot (Hogyan tudok időpontot foglalni) endodonciai állapotfelmérésre (Állapotfelmérés) és konzultációra!