A fogászatban sokszor halljuk a „betét” kifejezést. Tudjuk azt is, hogy betétet kisőrlő vagy nagyőrlő fogakba szoktunk készíteni. Az idegen nyelvű megnevezés még kiterjedésük szerint is különbséget tesz: inlay, onlay, overlay. De miben más megoldás ez, mint a tömés? Miért nem megfelelő megoldás bizonyos esetekben a letörött vagy lyukas fogat egyszerűen csak töméssel helyreállítani? Általánosságban elmondhatjuk, hogy amennyiben egy kisőrlő vagy őrlő fog koronai részén jelentős anyaghiány észlelhető, a betétkészítés válik szükségessé. A betét az előkészítést követően a fogtechnikai laboratóriumban készül, ezalatt a fogba ideiglenes tömés kerül. A betétet a második kezelés során speciális, résmentes ragasztási technikával helyezzük a fogba.

De hogyan alakulhat ki olyan nagy üreg a fogban, hogy tömés helyett a betétet kell válasszunk? A fog koronai részének hiánya (a rágófogaknál viszonylag ritkán előforduló baleseteken kívül) leginkább fogszuvasodás következménye. Elég gyakran előfordul, hogy a szuvasodás a fogközben kezdődik, majd az ürgeképződés miatt alátámasztatlanná váló zománc hirtelen beroppan és egyik napról a másikra hatalmas hiányt érez nyelvünk. Máskor a korábban behelyezett tömések mellett kialakuló másodlagos szuvasodás károsítja a fogat. Jó példa erre az amalgam tömések (Szükséges-e az amalgam tömések cseréje?) mellett kialakuló szuvasodási folyamat, de nagyméretű esztétikus tömések mellett is megjelenhet a probléma. Utóbbi leginkább akkor szokott előfordulni, ha a fehér tömés nagy méretben készül, nem megfelelő rétegezési és ragasztási technikával, így a megszilárduláskor fellépő anyagzsugorodás miatt néhány ezred milliméternyi rés alakulhat ki a tömés és a fog között, ahol megindul a szuvasodás, ami éveken át, a nap 24 órájában szép lassan, tünet nélkül pusztítja a fog anyagát, majd amikor az üreg elég naggyá válik, a fog hirtelen „letörik”. Láthatjuk, hogy időigényes folyamatról van szó, ezért fontos a fogorvos rendszeres felkeresése, még akkor is, ha nem észlelünk problémát.

A kompozit betétek a préskerámia betétekhez hasonlóan a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítik, ellenállásuk a mechanikai igénybevétellel szemben kimagasló, rugalmasságuk kicsit nagyobb, ezért azok számára, akik csikorgatják vagy szorítják fogaikat, ideális választás.

Betétkészítés előtt vagy régi tömés cseréje esetén, mindig gondoljon a fogfehérítésre, mivel azt az új pótlások készítése előtt célszerű elvégezni!