Mi okozza ezeket a folyamatokat? Miért káros az éjszakai fogcsikorgatás vagy szorítás?

Nem a rágás során fellépő erőhatásokra kell ilyenkor gondolnunk, az evés közben kialakuló fogérintkezések tudatos, jól kontrollált módon történnek. A csikorgatás vagy szorítás (parafunkció, bruxizmus) folyamata alvás közben zajlik. Amikor álmunkban nyelünk egyet, reflexesen összezárjuk fogainkat. Ha ilyenkor az két oldalon nem egyformán záródnak a fogívek, agyunk ösztönösen igyekszik korrigálni a helyzetet. Ennek eredményeképpen összezárt fogazattal elmozdítjuk állkapcsunkat. Ez viszont a rágóizmok eltérő megnyúlásához vezet a jobb és bal oldalon, így agyunk ismét közbeavatkozik és parancsot ad az izmoknak, hogy vigyék vissza az állkapcsot eredeti pozíciójába. Ezzel ki is alakult az éjszakai fogcsikorgatás. Ha a fogak egymáson elmozdulni nem tudnak, akkor mindez erős szorítás formájában jelentkezik. Az, hogy valaki csikorgatja vagy szorítja fogait, a lényegen nem változtat: a fogfelszínek hatalmas erővel szorulnak egymáshoz. Mivel a fogak érintkezése nem vízszintes, hanem ferde felületeken keresztül valósul meg, oldalirányú erők keletkeznek. Ezek a fogakat mikroszkopikus szinten meghajlítják, ennek számos negatív következménye lehet: a fogak, fogpótlások eltörnek, a tömések, betétek kiesnek, valamint a zománc a fognyaknál apránként lepattogzik és kialakul a fognyaki kopás (Fognyaki tömések) , a túlterhelt fogak napközben érzékenyek lehetnek.

A fogcsikorgatás vagy szorítás nem csak a fogazatra lehet káros hatással. Túlterhelődhet a rágóízület, az arc ödémássá válhat, zsábaszerű arcfájás, fejfájás, nyakfájás, vállba sugárzó fájdalom alakulhat ki. A fogait éjszaka csikorgató-szorító páciensek gyakran panaszkodnak arra, hogy az alvás nem pihentető, fáradtan ébrednek.

Nagyon fontos a problémát kiváltó ok megállapítása és a parafunkció megszüntetése. Az éjszakai harapásvédő célja a fogak túlterhelésének megakadályozása. A harapásvédő lehet egy mélyhúzott fólia, ami a teljes fogívre kiterjed vagy a metszőfogakra rögzített Nti-tss készülék, ami a metszőfogak összeérése által kiváltott szájnyitási reflexen alapul. Az Nti-tss készülék könnyen elkészíthető és mivel csak a metszőfogakra kell felhelyezni kényelmes megoldást nyújt parafunkció / bruxizmus megelőzésére. Mielőtt éjszaki készüléket készítünk, nagyon fontos a harapás gondos vizsgálata: a régi tömések, betétek, koronák, fogpótlások ellenőrzése és a foghiányok kezelése is, mert sokszor utóbbi problémák kezelésével a csikorgatás-szorítás megszüntethető.

Kapcsolódó témák: