A fogászati implantológia az elmúlt két-három évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Napjainkban már nem merül fel a kérdés, hogy a beültetett implantátum a helyén marad-e. Saját tapasztalataink és az irodalmi adatok is 98% feletti sikerességet mutatnak, ami a módszer megbízhatóságát egyértelműen igazolja. Az évtizedekkel ezelőtti gyakorlattal ellentétben, az implantációs fogpótlásoknak ma már a magas szintű esztétikai igényeinket is ki kell elégíteniük, emellett hosszú távon megfelelően kell működjenek, lehetővé téve az implantátum körüli szövetek (íny, csont) egészséges, gyulladásmentes (Fogágybetegség) megőrzését. A tartós működés kulcsa a megfelelő tisztíthatóság, ezért az implantátumra készülő fogpótlások mindig ennek megfelelően kerülnek kialakításra.

A modern implantológiai gyakorlatban leginkább az úgynevezett kétfázisú implantációs eljárásokat részesítjük előnyben. Általában a legtöbb rendszer kínál egyrészes implantátumokat is, rendelőnkben ezeket leginkább ideiglenes pótlások stabilizálásra használjuk, a végleges pótlásokat leggyakrabban kétfázisú megoldással készítjük el, mivel az állcsontok, a természetes fogak tengelyállása miatt a felépítményeknek sokszor az implantátum tengelyéhez képest bizonyos szögben megtörtnek kell lenniük. Kétrészes implantációs rendszer használatakor először az implantátum (ínyformázóval) kerül beültetésre, a csontos gyógyulás hónapjait terhelés nélkül várjuk meg, majd több lépésben (rendszerint 2-3 alatt) készítjük el a fogpótlást. A gyógyulási időszakban ideiglenes fogpótlás viselhető.

Az implantátummal rögzített kivehető pótlások rendszerint állcsontonként kettő vagy négy implantátumhoz kapcsolódnak. Két implantátumhoz csatlakozó kivehető pótlás rögzítésére gömbretenciós fejeket használunk. Az implantátum felépítménye ilyenkor kuglibábuhoz hasonló, a kivehető pótlás belsejében erre pontosan illeszkedő persellyel. A pótlás a behelyezéskor a helyére pattan, a gömbfejek ezután jelentősen stabilizálják az elmozdulással szemben. Négy implantátumhoz csatlakozó kivehető pótlás esetében az implantátumokat az úgynevezett stéggel kötjük össze: ez egy egyedileg öntött, árkádszerű eszköz, melyet az implantátumokhoz csavarral rögzítünk. A kivehető pótlásban a stégre nagy pontossággal illeszkedő, nyereghez hasonló perselyrész és csúsztatónak nevezett patentrendszer kerül kiképzésre. A felső állcsontban négy implantátum használatával lehetséges a fogpótlás alaplemezének redukálása, így az a szájpadlást nem takarja, valamint a stég és a csúsztatók segítségével teljesen stabilan rögzül, ami használati értékét a fix fogpótlásokhoz teszi hasonlóvá.

Az implantátummal rögzített kivehető pótlások nagy előnye, hogy lehetővé teszi az egyszerű és alapos otthoni szájápolást: a kivehető rész eltávolíthatósága miatt olyan felületekhez is hozzáférünk, ami fix fogpótlás esetén csak speciális szájápolási eszközök (superfloss, fogköz tisztító kefék stb.) segítségével lenne lehetséges.

Kivehető pótlások készítésekor rendszerint szükséges a fogpótlás teljesen személyre szabott elkészítése, arcív használatával és az ízületi pályák, állkapocsmozgások egyéni meghatározásával (Harapásbemérés és egyéni értékre beállítható artikulátor használata).