+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709363585edauq1709363585a@tne1709363585dauqa1709363585

A rágószervünk szemlélete komplex, funkcionális egység. A szürke eminenciás az aki a háttérből irányít és befolyásol mindent…Tudnunk kell, hogy fogaink az állcsontokkal, rágóizmokkal, rágóízülettel és a környező lágyrészekkel (pl. ajak, nyelv) bonyolult, összefüggő egységet alkotnak. A fogak gyökérhártya rendszerében olyan érzékeny receptorok találhatók, melyek alkalmassá teszik fogainkat, hogy akár 11 mikron (11 ezred milliméter, a legvékonyabb hajszál vastagságának 1/10 része, (3-4 baktérium egymás „hátára” ültetve – Nagyítás a fogászatban) különbséget is megérezzenek. Minden fogorvos és fogtechnikus számára komoly szakmai kihívás a fogak zárásakor a szemközti fogakhoz komfortosan passzoló fogpótlás készítése.

De a kényelmes érzés önmagában nem elég! A nagyobb (fél- vagy akár egész fogívet érintő) fogpótlások esetén különösen fontos a pótlás tökéletes illeszkedése a rágószerv funkcionális egységébe. Ilyen esetben kevés támpont van a harapási magasság megfelelő beállításához. Az ízületi mozgáspályák és az állcsontok alapsíkja is nagyon változó lehet egyénenként. Gyakori hiba, hogy úgy készül a fogpótlás, hogy a rágószerv működésének egyensúlyát megbontja, a rágóízületet kényszerpályára mozdítva, ez hosszú távon ízületi fájdalomhoz, ízületi kopáshoz , nyak- és fejfájáshoz, a fogak túlterheléséhez, parafunkció kialakulásához (Éjszakai harapásvédő fogcsikorgatás / szorítás ellen), a kerámia leplezés sérüléséhez vagy a fogpótlás töréséhez vezethet.

Rendelőnkben és a laboratóriumban rutinszerűen alkalmazzuk az Amman Girrbach Artex CR™ egyéni értékre beállítható artikulátor rendszer használatát. Az arcíves átvitel (az állcsont síkjának meghatározása az arc mérőpontjaihoz), axiográfia (az ízületi mozgáspályák egyedi, oldalankénti bemérése) és támasztócsapos harapás regisztrálás segítségével olyan fogpótlások készítésére nyílik lehetőség, melyek a legmagasabb esztétikai igényeken túl a rágószerv hosszú távú egészséges működését biztosítják.