+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709358956edauq1709358956a@tne1709358956dauqa1709358956

A fogágybetegség egy összetett folyamat, ami a fog vagy implantátum körüli szövetek gyulladásával jár és elhanyagolt esetben azok meglazulását és elvesztését okozhatja. Fontos tudni, hogy a fogágybetegség leggyakrabban krónikus gyulladásos folyamat, ezért panaszt/fájdalmat nem vagy csak minimális mértékben okoz. Fogágybetegség bármilyen életkorban jelentkezhet, gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt. Gyakran előfordul, hogy a folyamat váratlanul, látszólag minden különösebb ok nélkül indul meg. Néha az évekig jelentős panaszt nem okozó, szunnyadó, krónikus folyamat hirtelen akuttá válik és komoly kellemetlenséget, sürgősséggel kezelendő gyulladást eredményez. A krónikus formája egyaránt érinthet egy vagy néhány fogat/implantátumot vagy az egész szájüregben általánosan jelen lehet. Jellemző tünetei a kellemetlen szájszag, a folyamatos tompa, feszítő érzés és/vagy ráharapási nyomási érzékenység, az ínygyulladás, a fogmosáskor jelentkező vérzés és a fogak/implantátumok meglazulása. A fogágybetegség megszűntetésére otthoni szájhigiénés eszközök (Szájápolás a Curasept termékcsaláddal és Philips ultrahangos fogkefék) önmagukban nem elegendőek, ezért fontos a szakemberrel történő konzultáció (Állapotfelmérés). Akut esetben gennyes gyulladás jelenik meg, láz és komoly fájdalom kíséretében.

A kezdődő fogágybetegség megállítására csak rendszeres rendelői szájhigiénés kezeléssel (Fogkő eltávolítás) van lehetőség.

Előrehaladott esetben szükség lehet úgynevezett komplex parodontalis rehabilitációra. Ennek során első lépésként szájvizsgálat és röntgenvizsgálat (Digitális röntgen felvételek) segítségével rögzítjük a fogágy állapotát és felállítjuk a személyre szabott kezelési tervet. Szükséges lehet a fogágy műtéti kezelése (Ínyküret), csontpótlás (Csontpótlás meglazult fogak körül), kötőszövet átültetés (Kötőszövet átültetés), fogsínezés (Meglazult fogak sínezése üvegszálas sínnel) vagy iBrush kezelés (Régi implantátumok tisztítása / megmentése – iBrush kezelés) elvégzésére. Fontos a reménytelen parodontális állapotú fogak/implantátumok eltávolítása (Fog / foggyökér / implantátum eltávolítás) is, hiszen a gyulladásos folyamat nemcsak gócbetegséget (Fogászati góckeresés) okozhat, de a benne lévő baktériumok más fogak/implantátumok körül is kórfolyamatot indíthatnak.

Fontos tudni, hogy az implantátumok felületkezelt felszínének szabaddá válása esetén, a kórokozók és az ételmaradék megtapadása sokkal könnyebbé válik, így a fogakénál gyorsabb lefolyású, nehezen kezelhető (Régi implantátumok tisztítása/megmentése – iBrush kezelés) folyamat jelenhet meg, ami rövid idő alatt az implantátum elvesztését eredményezheti. Ezért kiemelt jelentőségű, hogy ha Önnek fogászati célú implantátum került beültetésre, a kontrollvizsgálatokon (Állapotfelmérés) (évente/fél évente) megjelenjen.

Ne feledje, hogy a dohányzás (Dohányzóként lehet-e implantátumom) és a rossz szájhigiéné a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét egyaránt jelentősen növelik
Fogágybetegség gyanúja esetén jelentkezzen be (Hogyan tudok időpontot foglalni) még ma állapotfelmérésre (Állapotfelmérés)!