A saját fogaink állapotát nem tudjuk a tükörben felmérni. Erre még a fogorvos sem képes. A fog egy igen különleges szervünk: felületét a gyémánthoz hasonlítható keménységű fogzománc borítja, ami nagyon ellenálló a rágóerőknek, de igen sebezhető kémiai hatásokkal szemben. Azonban beidegzéssel nem rendelkezik, ezért a fogzománcot érintő problémák (szuvasodás, kopás/törés, fluorózis fájdalmat nem okoznak.

A szuvasodás megelőzését célzó kezelésekre (például barázdazárás csak akkor lesz lehetősége, ha a lehetséges probléma forrása időben feltárásra kerül.

Az állapotfelmérés azonban nemcsak a fogak vizsgálatáról szól. Kiemelkedő jelentőségű a fogágy alapos vizsgálata, mivel hosszú ideig fennálló ínygyulladás és fogágybetegség esetén elveszíthetjük egyébként egészséges, szuvasodás mentes fogainkat is. A fogágybetegség érinthet koronázott fogat és implantátumot is. Ha az implantátum körüli ínygyulladás nincs idejében kezelve, az az implantátum elvesztését eredményezheti.

Fontos a szájüregi lágyrészek vizsgálata is, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre. A panaszt általában nem okozó szájüregi daganatmegelőző állapotok felismerése a fogorvos feladata. Idejében felismert és kezelt elváltozás esetén megelőzhetjük a betegség kialakulását. A gócbetegségek hátterében gyakran találhatunk fogászati gócot. A rendelőnkben végzett állapotfelmérés során külön figyelmet szentelünk a fogászati góckérdésre.

A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha csak panasz esetén keressük fel a fogorvost. Keresse fel félévente kontrollvizsgálatra rendelőnket! Hogyan tudok időpontot foglalni?

Digitális panoráma röntgen felvétel készítését 1-2 évente javasoljuk, rendelőnkben az állapotfelmérés során erre is lehetőség van.