+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709361750edauq1709361750a@tne1709361750dauqa1709361750

A góc általában tünetszegény vagy tünetmentes, krónikus gyulladás, ahonnan a különböző baktériumok, és azok toxinjai a vér- és nyirokkeringés útján juthatnak el a szervezet más területeire. Rágószervünk közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, így a fogakon, fogágyon át kórokozók juthatnak szervezetünkbe, ami bizonyos esetekben fogászati góc kialakulásához vezethet.

Gócbetegségről akkor beszélünk, amikor a gócban található baktériumok a test más pontján másodlagos kórfolyamatot hoznak létre: ilyenek lehetnek bőrgyógyászati betegségek (pl. hajhullás, ekcémák), urológiai betegségek (pl. prosztata gyulladás, vesegyulladás), kardiológiai betegségek (pl. szív-belhártya gyulladás), reumatológiai betegségek (pl. ízületi gyulladások) és számos további belgyógyászati kórfolyamat.

A hazai és nemzetközi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a gócbetegség hátterében 50%-ban állhat fogászati vagy más (például urológiai, fül-orr gégészeti) eredetű góc. Amennyiben a másodlagos betegséget a góc okozza, utóbbi megszüntetésével a következményes kórfolyamat magától megszűnik vagy kezelhetővé válik. Fogászati góc jelenléte nem szükségszerűen okozza gócbetegség megjelenését, a folyamat sokszor csak évek után indul el. Ezért fontos, hogy az esetleges fogászati gócot megtaláljuk és megszüntessük.

Rendelőnkben az első állapotfelmérés (Állapotfelmérés) vagy az időszakos kontrollvizsgálat során figyelemmel vagyunk a fogászati gócokra is. Bizonyos műtéti beavatkozások előtt (pl. ortopédiai műtétek, szívműtétek, szervátültetés) különösen fontos az alapos fogászati góckeresés.

Rendelőnkben góckeresés egy alapos szájvizsgálatból (Állapotfelmérés) és digitális röntgenvizsgálatból (Digitális röntgen felvételek) áll.

Ha műtétre vár és góckeresésre van szükség, vagy csak tájékozódni szeretne a fogászati góccal kapcsolatban, még ma kérjen időpontot (Hogyan tudok időpontot foglalni)!