Daganat megelőző állapotnak nevezzük azokat az elváltozásokat, amelyekből nagyobb eséllyel fejlődik ki daganatos megbetegedés. A szájüreg és az ajkak nyálkahártyáján leginkább krónikus irritáció miatt alakulhatnak ki.
A szájüregi nyálkahártyán leggyakrabban a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, a nyálkahártya mechanikai irritációja (gyakori beharapás vagy harapdálás) okozza, illetve előfordulhat fogpótlások anyaga által okozott kémiai irritáció is. Bizonyos betegségek is hajlamosíthatnak az elváltozás kialakulására (például lichen, vashiányos anémia). Tartósan fennálló fekély esetén is gondolni kell daganatos betegség lehetőségére.

Az ajkak esetében az erős napsugárzás és szél lehet felelős az irritációért, leginkább azoknál, akik munkájukkal kapcsolatban vannak kitéve ezeknek a hatásoknak. Az ajakon tartósan jelen lévő, nem gyógyuló seb is gyanúra adhat okot.
A rendelőnkben elvégzett állapotfelmérés során a fogazat vizsgálata mellett úgynevezett sztomato-onkológiai szűrést is végzünk. Ennek során megvizsgáljuk az ajkak, a nyelv, a szájfenék, a garat és a szájüreg további részeinek nyálkahártyáját is. Ne feledje, az idejében felismert és kezelt elváltozás esetén megelőzhetjük a betegség kialakulását.

Legalább évente keresse fel (Hogyan tudok időpontot foglalni) rendelőnket kontrollvizsgálat (Állapotfelmérés) céljából!