Fogágybetegség esetén a fogak körül tasakképződés tapasztalható. A tasak egy zsebhez hasonló képződmény a fog mellett vagy a fog körül, benne gyulladásos folyamat zajlik. Teljes egészében az íny alatt található, ezért a hétköznapokban vagy önvizsgálattal nem vagy csak nehezen észlelhető. A tasakban baktériumokat találhatunk nagy számban, általában krónikus (ritkán akut) gyulladásos folyamatot és sarjszövet képződést figyelhetünk meg. Jellemző, hogy a folyamat magától nem szűnik meg, sőt idővel előre halad. A folyamat vége a fog(ak) és/vagy implantátum(ok) elveszése.

Az ínyküret a tasak és gyulladásos folyamat megszüntetését célozza. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik. Kisebb tasak(ok) és kezdődő fogágybetegség esetén zárt küret végezhető, mely során feltárás nélkül, speciális műszerekkel tisztítjuk ki a tasako(ka)t. Előrehaladott esetben nyílt küretet végzünk, ami lebenyképzéssel, az íny felnyitásával történik.

Fontos, hogy a fogágy műtéti kezelését szájhigiénés kezelés (Fogkő eltávolítás) előzze meg. Ne feledje, hogy a kezdődő fogágybetegség megállítható rendszeres szájhigiénés kezeléssel.

Előrehaladott esetben szükség lehet csontpótlás (Csontpótlás meglazult fogak körül), kötőszövet átültetés (Kötőszövet átültetés), fogsínezés (Meglazult fogak sínezése üvegszálas sínnel) vagy iBrush kezelés (Régi implantátumok tisztítása/megmentése – iBrush kezelés) elvégzésére. Fontos a reménytelen parodontális állapotú fogak/implantátumok eltávolítása (Fog / foggyökér / implantátum eltávolítás) is, hiszen a gyulladásos folyamat nemcsak gócbetegséget (Fogászati góckeresés) okozhat, de a benne lévő baktériumok más fogak/implantátumok körül is kórfolyamatot indíthatnak.

Fogágybetegség gyanúja esetén jelentkezzen be (Hogyan tudok időpontot foglalni) még ma Állapotfelmérésre!