+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709362267edauq1709362267a@tne1709362267dauqa1709362267

Az fogászati implantológia az elmúlt két-három évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Napjainkban már nem merül fel a kérdés, hogy a beültetett implantátum a helyén marad-e. Saját tapasztalataink és az irodalmi adatok is 98% feletti sikerességet mutatnak, ami a módszer megbízhatóságát egyértelműen igazolja. Az évtizedekkel ezelőtti gyakorlattal ellentétben, az implantációs fogpótlásoknak ma már a magas szintű esztétikai igényeinket is ki kell elégítsék, emellett hosszú távon megfelelően kell, hogy működjenek, lehetővé téve az implantátum körüli szövetek (íny, csont) egészséges, gyulladásmentes (Fogágybetegség) megőrzését. A tartós működés kulcsa a megfelelő tisztíthatóság, ezért az implantátumra készülő fogpótlások mindig ennek megfelelően kerülnek kialakításra.

A modern implantológiai gyakorlatban leginkább az úgynevezett kétfázisú implantációs eljárásokat részesítjük előnyben. Általában a legtöbb rendszer kínál egyrészes implantátumokat is, rendelőnkben ezeket leginkább ideiglenes pótlások stabilizálásra használjuk, a végleges pótlásokat leggyakrabban kétfázisú megoldással készítjük el, mivel az állcsontok, a természetes fogak tengelyállása miatt a felépítményeknek sokszor az implantátum tengelyéhez képest bizonyos szögben megtörtnek kell lenniük. Kétrészes implantációs rendszer használatakor először az implantátum (ínyformázóval) kerül beültetésre, a csontos gyógyulás hónapjait terhelés nélkül várjuk meg, majd hagyományos vagy digitális lenyomatvételt (link ide: digitális lenyomatvételi eljárás) követően megkapjuk az implantátum végleges felépítményét a fogtechnikus által készített koronával vagy hídpótlással. A gyógyulási időszakban ideiglenes fogpótlás viselhető.

Az elülső fogak (metszőfog, szemfog) területén lehetőség van akár egyedi (speciális lenyomatvételt követően az egyéni ínyviszonyokhoz igazodó, CAD/CAM (CAD/CAM fogpótlások) cirkónium felépítmények használatára. A nagyobb mechanikai igénybevétel miatt az őrlőfogak (kisőrlők, nagyőrlők) területén a gyártók a titán felépítmények használatát javasolják.

Az implantátumokra a koronák és hidak teljes palettája elkészíthető. A cirkónium felépítményekre a fémmentes pótlások leggyakrabban a préskerámia (Fémmentes biokerámia koronák) koronákat javasoljuk, de lehetőség van CAD/CAM (CAD/CAM fogpótlások) cirkónium korona készítésére is. A titán felépítményekre leggyakrabban 3d nyomtatott fémvázra rétegzett biokerámia koronát (3D nyomtatott fémvázra rétegzett biokerámia koronák) vagy hidat (3D nyomtatott fémvázra rétegzett biokerámia hidak) készítünk.

Nagyobb implantációs pótlások készítésekor rendszerint szükséges a fogpótlás teljesen személyre szabott elkészítése, arcív használatával és az ízületi pályák, állkapocsmozgások egyéni meghatározásával (Harapásbemérés egyéni és egyéni értékre beállítható artikulátor használata).

Új koronák, hidak készítése előtt vagy régi pótlás cseréje esetén, mindig gondoljon a fogfehérítésre, mivel azt az új restaurátum készítése előtt célszerű elvégezni!