Mint ahogy az élet sok más területén, az elmúlt években fogászatban is teret hódított a digitális technológia. Mára kijelenthetjük, hogy a fogászati kezelésekben a digitális technikáké a jövő.

Dr. Sidó Levente a hazai digitális fogászati és szájsebészeti technikák (Navigációs implantációs kezelések) egyik úttörője és oktatója. Rendelőnkben elsők között használjuk hazánkban a Dentsply-Sirona CEREC Omnicam™ intraoralis szkenner rendszerét.

Mit jelent és miért jó a CAD/CAM technológia a fogászatban?

A CAD/CAM kifejezés egy mozaikszó, az angol „Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing” (számítógépes tervezés és gyártás) eljárás rövidítése. Lényege, hogy a munkadarab tervezése és készítése közvetlen kézi munka nélkül történik, a technológia ezáltal igyekszik kiküszöbölni az emberi tényezőt, mint lehetséges hibaforrást.

A fogpótlások készítésében évek óta használt eljárásról van szó. A munkafolyamat kezdődhet a rendelőben készített hagyományos lenyomatvétellel is, az ebből kézzel készített gipszmodell formáját optikai letapogató eljárással viszi a fogtechnikus a számítógépre. A csúcstechnikát képviselő intraoralis szkennerek megjelenésével ma már lehetőségünk van digitális lenyomatvételre, így a szájüregi viszonyokat közvetlenül vihetjük a számítógépre. Ezt követi fogpótlás megtervezése a számítógépen (Computer Aided Design, CAD), majd a számítógép-vezérelt kivitelezés (Computer Aided Manufacturing, CAM). Ezzel a módszerrel nemcsak minimálisra csökkentjük a munkafolyamat emberi tényezőből fakadó hibáinak lehetőségét, de gyorsabbá, precízebbé válik a munka, segítségével kifogástalan pótlások (Nagyítás a fogászatban) készíthetők.