Mit jelent és miért jó a CAD/CAM technológia a fogászatban?

Mint ahogy az élet sok más területén, az elmúlt években a fogászatban is teret hódított a digitális technológia. Mára kijelenthetjük, hogy a fogászati kezelésekben a digitális technikáké a jövő.

Dr. Sidó Levente a hazai digitális fogászati és szájsebészeti technikák (Navigációs kezelések) egyik úttörője és oktatója. Rendelőnkben elsők között használjuk hazánkban a Dentsply-Sirona CEREC Omnicam ™ intraoralis szkenner rendszerét.

A CAD/CAM kifejezés egy mozaikszó, az angol „Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing” (számítógépes tervezés és gyártás) eljárás rövidítése. Lényege, hogy a munkadarab tervezése és készítése közvetlen kézi munka nélkül történik, a technológia ezáltal igyekszik kiküszöbölni az emberi tényezőt, mint lehetséges hibaforrást.

A fogpótlások készítésében évek óta használt eljárásról van szó. Eddig a munkafolyamat a rendelőben készített hagyományos lenyomatvétellel kezdődött és az ebből kézzel készített gipszmodell formáját optikai letapogató eljárással vitte a labor a számítógépre. Tulajdonképpen csak ezt a lépést követően beszélhettünk CAD/CAM technológiáról. A lenyomatvételi hibák, a szállításkor bekövetkezett esetleges sérülések, a gipszminta készítés során kialakuló apró eltérések (Nagyítás a fogászatban) miatt hibás modellt készült , ami a további lépések magas fokú pontossága ellenére rosszul illeszkedő munkát eredményezhetett.

A forradalmian új eljárásnak köszönhetően nincs hagyományos lenyomatvétel, ehelyett egy optikai letapogató rendszerrel (intraoralis szkenner) rögzítjük az adatokat, amiket a fogtechnikai laboratórium elektronikusan kap meg. Ezzel a módszerrel nemcsak minimálisra csökkentjük a munkafolyamat hibáinak lehetőségét, de a kezelés komfortja is növekszik, hiszen nincs szükség a lenyomatanyagra, a páciensnek nem kell elviselnie a lenyomatvétel kellemetlenségeit. A digitális lenyomatvételi technikákkal gyorsabbá, precízebbé válik a munka, segítségével kifogástalan pótlások készíthetők. Az optikai letapogató rendszer használatának nincs ismert káros hatása.