Ha egy fog íny feletti részének anyagában jelentős hiány keletkezik, helyreállítása legtöbbször korona készítésével lehetséges. Ez lehet fogszuvasodás vagy baleset következménye, de előfordulhat olyan eset is, hogy a fog megkoronázását a fogzománc valamilyen öröklött vagy szerzett (például fluorózis) gyengesége, esztétikai problémája indokolja.

Fémmentes korona azonban nem csak természetes fogakra, hanem cirkon implantátum felépítmények használatával implantátumra (Implantátumra készülő koronák/hidak) is készülhet.
Napjainkban a fémmentes koronák a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítik, a természetes foghoz tökéletesen hasonló megjelenésűek, ellenállásuk a mechanikai igénybevétellel szemben kimagasló, rugalmasságuk a természetes fogakéhoz nagyon hasonló, így használatuk kényelmes.

Rendelőnkben rutinszerűen használjuk a digitális lenyomatvételi eljárást, így a korona készítéséhez a lenyomatvétel kellemetlenségeit sem kell átélnie. Napi gyakorlatunkhoz tartozik CAD/CAM koronák készítése, ahol a tervezés és az előállítás minden lépése számítógép segítségével történik.

Korona készítés előtt vagy régi korona cseréje esetén, mindig gondoljon a fogfehérítésre, mivel azt az új pótlások készítése előtt célszerű elvégezni!