Ha egy fog íny feletti részének anyagában jelentős hiány keletkezik, helyreállítása legtöbbször korona készítésével lehetséges. Ez lehet fogszuvasodás vagy baleset következménye, de előfordulhat olyan eset is, hogy a fog megkoronázását a fogzománc valamilyen öröklött vagy szerzett (például fluorózis (Fluorózisos fogak ellátása) gyengesége, esztétikai problémája indokolja. 3D nyomtatott fémvázra rétegzett biokerámia korona azonban nem csak természetes fogakra, hanem titán implantátum felépítmények használatával implantátumra (Implantátumra készülő koronák/hidak) is készülhet.

A hagyományos, úgynevezett fémkerámia koronák a fogtechnikus által megmintázott és megöntött fém vázból és a ráégetett kerámiából állnak. Rendelőnkben ez a technológia már a múlté. A korona készítéséhez szükséges információt digitális lenyomatvételi eljárás esetén a fogtechnikus eleve digitális formában kapja. Azokban az esetekben, amikor hagyományos lenyomatvételt végzünk, a mintát a fogtechnikus optikai letapogatóba helyezi és így kerül az adat a számítógépre. A korona vázának tervezése a programban zajlik, ezután a fémrészt LASER-szinter eljárással nyomtatják ki. A vázra biokerámiát rétegeznek, a korona egyedi festést kap, végül megtörténik a fényégetés. Az eljárással a hagyományos mintázásos-öntéses technológiát messze felülmúló pontosságú munkát kapunk, mely megfelel legmagasabb esztétikai, mechanikai elvárásainknak és egy hosszú távon megbízható, jól funkcionáló koronát kapunk.

Korona készítés előtt vagy régi korona cseréje esetén, mindig gondoljon a fogfehérítésre, mivel azt az új pótlások készítése előtt célszerű elvégezni!