Egyik vagy mindkét állcsont fogatlansága esetén lehet szükség teljes kivehető fogpótlás készítésére. A fogpótlások tervezésénél ugyanakkor nem csak a foghiány tényét kell figyelembe vennünk. Sok olyan szempont is van, ami a pótlás elkészítésének lehetőségét vagy annak hosszú távú sikerességét befolyásolja. Különösen körültekintőnek kell lenni a tervezés esetében azoknál, akik fogágybetegségre hajlamosak. Előfordulhat, hogy implantációs fogpótlás készítésére nincs lehetőség (Mikor nem ajánlott implantátum beültetése). A páciens általános egészségi állapota is indokolhatja, hogy egyszerű, gyorsan kivitelezhető, kis megterheléssel járó megoldást válasszunk.

A teljes kivehető pótlás lehetővé teszi az egyszerű és alapos otthoni szájápolást: könnyű kezelhetősége és tisztíthatósága vitathatatlan. A teljes kivehető pótlás megkapaszkodását csak kevés tényező segíti. A felső állcsontra készülő pótlásoknál rendszerint van lehetőség a szívóhatás kialakítására: a speciális lenyomatvételi eljárásnak köszönhetően ide olyan fogpótlás készülhet, ami a nyálkahártya felé vákuumot képez, így a helyén megtapad, ragasztása nem szükséges. Az alsó állcsont esetében az anatómiai viszonyok nem teszik lehetővé a szívóhatás kialakítását, így ezek a pótlások elhorgonyzás (fog vagy implantátum) nélkül a rágáskor fellépő erők hatására könnyen elmozdulnak, használatuk, megszokásuk nagyon sok türelmet és tanulást igényel.

A teljes kivehető pótlások leginkább akkor válnak kellően stabillá és komfortosan használhatóvá, ha implantátumokhoz kapcsoljuk azokat (Implantátumra készülő koronák / hidak és kivehető pótlások).

Teljes kivehető pótlások készítésekor rendszerint szükséges a fogpótlás teljesen személyre szabott elkészítése, arcív használatával és az ízületi pályák, állkapocsmozgások egyéni meghatározásával (Harapásbemérés és egyéni értékre beállítható artikulátor használata).