A fognyaki kopások és szuvasodások kezelése az úgynevezett fognyaki tömések segítségével lehetséges. De miért alakulnak ki a fognyaki kopások és legtöbbször ezek talaján a fognyaki szuvasodások?

Néha még fogorvosi rendelőkben is elhangzik a TÉVES kijelentés: „fogkefeártalom”. Eszerint az elmélet szerint a fognyak intenzív, fogkefével történő dörzsölése fognyaki kopás kialakulásához vezet. Ez nem igaz. A fogkefe műanyag sörtéi még akkor sem lennének képesek ilyen elváltozást létrehozni fogfelszínen, ha hónapokig folyamatosan, 0-24 óráig súrolnánk azt. Az elmélet hibás mivoltát nemcsak a fogzománc gyémánthoz hasonló keménysége támasztja alá, hanem az a tény is, hogy a fognyaki kopás mindig éles szélekkel rendelkezik, ilyen ék alakú mélyedést pedig sohasem kapunk, bármilyen felületet is dörzsöljünk a fogkefe mozgásához hasonló módon.

Mi áll akkor a fognyaki kopások kialakulásának hátterében? A modern elmélet szerint, a fognyaki kopás a fogat érő óriási erőhatás következménye. Nem a rágás során fellépő erőhatásokra kell ilyenkor gondolnunk, az evés közben kialakuló fogérintkezések tudatos, jól kontrollált módon történnek. A folyamat alvás közben zajlik. Amikor álmunkban nyelünk egyet, reflexesen összezárjuk fogainkat. Ha ilyenkor a két oldalon nem egyformán záródnak a fogívek, agyunk ösztönösen igyekszik korrigálni a helyzetet. Ennek eredményeképpen összezárt fogazattal elmozdítjuk állkapcsunkat. Ez viszont a rágóizmok eltérő megnyúlásához vezet a jobb és bal oldalon, így agyunk ismét közbeavatkozik és parancsot ad az izmoknak, hogy vigyék vissza az állkapcsot eredeti pozíciójába. Ezzel ki is alakult az éjszakai fogcsikorgatás. Ha a fogak egymáson elmozdulni nem tudnak, akkor mindez erős szorítás formájában jelentkezik. Az, hogy valaki csikorgatja vagy szorítja fogait, a lényegen nem változtat: a fogfelszínek hatalmas erővel szorulnak egymáshoz. Mivel a fogak érintkezése nem vízszintes, hanem ferde felületeken keresztül valósul meg, oldalirányú erők keletkeznek. Ezek a fogakat mikroszkopikus szinten meghajlítják, ennek eredménye pedig az lesz, hogy a nem hajlítható zománc a fognyaknál apránként lepattogzik és kialakul a fognyaki kopás.

A japán Tokuyama Dental™ cég tömőanyagai a fognyaki tömések készítése során is csúcstechnológiát képviselnek. Az Estelite™ egy különleges, 1 mikrométer (a milliméter ezred része) nagyságú, szabályos gömb alakú töltőanyag részecskéket tartalmazó tömőanyag (ezzel egyedülálló a piacon). Kopásállósága kiváló, a homogén szerkezetnek köszönhetően teljesen simára polírozható, tökéletes átmenetet biztosít a természetes foganyag felé. Szintén az összetételnek köszönhető, hogy a legmagasabb szinten képes az úgynevezett kaméleon effektus produkálására: átveszi a környezete színét, így ezzel a tömőanyaggal szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlan tömést készíthetünk.

De a fognyaki kopások kezelése a töméskészítéssel még nem ér véget. Nagyon fontos a problémát kiváltó ok megállapítása és a parafunkció megszüntetése is. Az éjszakai készülékeken túl ide tartozik a régi tömések, betétek, koronák, fogpótlások ellenőrzése és a foghiányok kezelése is.

Kapcsolódó témák: