A foghiányok nagyon változatos képet mutathatnak a szájüregen belül. A fogpótlás tervezésénél ugyanakkor nem csak a hiányzó fogak számát és a hiány térbeli elhelyezkedését kell figyelembe vennünk. Sok olyan szempont is van, ami a pótlás elkészítésének lehetőségét vagy annak hosszú távú sikerességét befolyásolja. Hiába vannak például megfelelő pozícióban pillérként használni kívánt fogak, ha azok nem stabilak. Különösen körültekintőnek kell lenni a tervezés esetében azoknál, akik fogágybetegségre hajlamosak. Előfordulhat, hogy implantációs fogpótlás készítésére nincs lehetőség (Mikor nem ajánlott implantátum beültetése). A páciens általános egészségi állapota is indokolhatja, hogy egyszerű, gyorsan kivitelezhető, kis megterheléssel járó megoldást válasszunk.

A részleges kivehető pótlás lehetővé teszi az egyszerű és alapos otthoni szájápolást: a kivehető rész eltávolíthatósága miatt olyan felületekhez is hozzáférünk, ami fix fogpótlás esetén csak speciális szájápolási eszközök (superfloss, fogköz tisztító kefék stb.) segítségével lenne lehetséges.

A részleges kivehető pótlás megkapaszkodhat annak alaplemezéből kinyúló akrilát (íny színű műanyag) karokkal, lehet fém kapcsos elhorgonyzású, vagy –amennyiben a szájürgei szituáció lehetővé teszi- rejtett rögzítésű. Utóbbi esetben kombinált fogpótlásról beszélünk: a fogakra hídpótlás készül (ez a fix rész, nem kivehető), a nem fogközbe eső hiányokat viszont kivehető pótlással pótoljuk. Ilyenkor a kivehető rész úgynevezett csúsztatókkal kapcsolódik a fix részhez. A csúsztatók nagy előnye, hogy amellett, hogy a kivehető rész stabil rögzítését teszik lehetővé, nem láthatóak, a kivehető pótlás belső részében kapnak helyet.

Rendelőnkben rutinszerűen használjuk a digitális lenyomatvételi eljárást, így a betétben elhorgonyzott híd készítéséhez a lenyomatvétel kellemetlenségeit sem kell átélnie.

Nagyobb pótlások esetén szükséges lehet a fogpótlás teljesen személyre szabott elkészítése, arcív használatával és az ízületi pályák, állkapocsmozgások egyéni meghatározásával (Harapásbemérés és egyéni értékre beállítható artikulátor használata).