A gyökércsúcs rezekció a gyökértömés sebészi befejezése, a korszerű gyökérkezelési technikáknak (Gyökérkezelés) köszönhetően napjainkban a ritkábban elvégzett kezelések közé tartozik. Abban az esetben szükséges az elvégzése, ha valamilyen okból a gyökércsatorna rendszer tisztítása, fertőtlenítése és hermetikus lezárása annak teljes terjedelmében (a gyökércsúcs közelében lehetnek nem elérhető elágazódások) nem kivitelezhető. De miért baj az, ha a gyökértömés nem tölti ki teljesen a gyökércsatorna-rendszert? A gyökérkezelésre leggyakrabban azért kerül sor, mert a fog üregrendszerébe baktériumok jutnak. A gyökérkezelés során ki nem tisztított és le nem zárt csatornák vagy csatornarészletek a baktériumok számára tökéletes élőhelyet biztosítanak. A bakteriális tevékenység következménye nagy valószínűséggel – legtöbbször panaszt nem okozó- gyulladásos góc (Fogászati góckeresés) kialakulása lesz. Ennek megelőzését vagy a már kialakult gyulladásos folyamat felszámolását végezzük el a műtét során.

A beavatkozás lényege a gyökércsúcs körüli góc kitisztítása és a fog gyökércsúcsi részének eltávolítása. A rezekció során lehetőség van úgynevezett retrográd gyökértömés készítésre is: nagyításban (Nagyítás a fogászatban) a műtéti feltárásból a rezekált gyökérfelszín felől a gyökércsatornában kis üreget preparálunk, amibe arra alkalmas szövetbarát tömőanyaggal (MTA, Biodentine) tömést készítünk, mely hermetikus lezárást biztosít a gyökércsatorna irányába.

A gyökércsúcs körüli gyulladásos gócok sokszor nehezen megszüntethető, kiújulásra hajlamos folyamatok, ezért nagyon fontos a korábban sikerrel kezelt fogak rendszeres kontrollja is.
Ha Önnek gyökérkezelt és/vagy rezekált foga van, fél évente feltétlenül keresse fel (Hogyan tudok időpontot foglalni?) kontrollvizsgálat céljából rendelőnket. Az Állapotfelmérés során lehetőség van Digitális röntgenfelvételek készítésére is.