A hiányzó csontállomány visszaépítését, regenerációját célzó beavatkozásokat hétköznapi szóhasználattal csontpótló műtéteknek nevezzük. A folyamat lényegét sokkal jobban mutatja annak angolszász megnevezése „Guided Bone Regeneration, GBR”, azaz irányított csont regeneráció. A csontnövekedés lassú folyamat, a szervezet mindig igyekszik a szöveti réseket a lehető leggyorsabban kitölteni, ez értelemszerűen a gyorsan növekvő lágyrészekkel (kötőszövet, hámszövet) lehetséges. A csontpótló műtét során tehát egyrészt fontos a terület elhatárolása a lágy szövetektől (ez membránok alkalmazásával lehetséges), valamint alapanyag és idő biztosítása a csont számára, hogy növekedjen, így a gyógyulási idő végére a hiányzó csontállomány helyén új csont képződik. Az alapanyag, azaz a csontpótló anyag egyúttal helyfenntartóként is működik. Az időtényező kulcsfontosságú, a folyamathoz hónapok kellenek. Nincs jelenleg olyan, tudományosan bizonyított eljárás vagy csontpótló anyag, ami azonnali teljes terhelhetőséget lenne lehetővé! A világszerte és hazánkban folyó csontpótló műtétek sok éves tapasztalata alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a megfelelő módon és kellő gyógyulási idő betartásával elvégzett beavatkozás sikeraránya közelít a 100%-hoz. Rendelőnkben a legkorszerűbb csontpótló anyagokat és eljárásokat használjuk, büszkék vagyunk rá, hogy Dr. Bögi Krisztina, PhD. közreműködésével rutinszerűen alkalmazzuk a PRF, PRF-Sticky-Bone és PRF-Sticky-Tooh eljárásokat.

Ha úgy érzi, csontpótlásra lehet szüksége, még ma jelentkezzen be (Hogyan tudok időpontot foglalni) konzultációra, ahol tájékoztatjuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldásról. A műtéti tervezés során részletesen válaszolunk kérdéseire, hogy végül olyan kezelés történjen, aminek eredményével hosszú távon elégedett lehet.

Az csontpótló műtét nem csupán egy egyszerű fogászati beavatkozás, tervezésénél ugyanúgy fontos a szájüreg egészének alapos vizsgálata (Digitális röntgen felvételek), a megfelelő előkészítése (Fogkő eltávolítás), mint a szervezet általános állapotának (Mikor nem ajánlott az implantátum beültetése?) figyelembe vétele (például cukorbetegség, biszfoszfonát kezelés, sugárkezelés).

A leggyakoribb csontpótló módszerekről bővebben itt olvashat: