„Olyan érzés, mintha villám csapna a fogamba”, vagy „Úgy hasít bele a fádalom a fogamba, mintha éles kést szúrnának bele”. Ki ne hallotta volna már a fognyaki érzékenység tipikus panaszait? Aki viszont át is élte, az tudja, hogy mennyire képes az érzékeny fognyak megkeseríteni a mindennapokat, elrontani kedvenc ételeink élvezetét. A folyamat hátterében legtöbbször a fognyaknál szabaddá vált dentin felszín a felelős (a dentin a foganyag zománc alatt elhelyezkedő rétege, csatornáiban vékony idegszálak találhatók). A fogbélben található ideg kis szálai a dentin hajszálnál is vékonyabb csatornáiba nyúlnak: ha hőinger (hideg/meleg) vagy ozmotikus inger (ilyen például az édes vagy savanyú ételek által okozott folyadékáramlás) éri őket, éles fájdalom érzése alakulhat ki.

Létezik a problémára olyan megoldás, amellyel a foganyag feláldozása (csiszolás, fúrás) nélkül orvosolni tudjuk panaszát. Rendelőnkben a japán Tokuyama Dental™ cég Shield Force Plus™ nevű anyagát rutinszerűen használjuk a fognyaki érzékenység kezelésére. A folyamat meglepően egyszerű: a folyékony halmazállapotú szert mikroecsettel visszük fel a kellemetlenséget okozó fogfelszínre, ahol az a dentincsatornácskákba áramlik. A fotopolimerizációt egy speciális lámpa segítségével hozzuk létre, melynek során az anyag megszilárdul és eltömíti csatornákat, ezzel szigetelve azokat, illetve egyúttal megszűntetve a csatornákban az idegszálakat ingerlő folyadékáramlást. A védőlakk alkalmazása általában felülmúlja az érzékenységcsökkentő fogkrémek hatását. A kezelést követően jelentős javulásra számíthat, szokásos fogkrémét a kezelés után tovább használhatja.

Kérjük mindig gondoljon arra, hogy a fogérzékenység hátterében szuvasodás is állhat, ami ugyanúgy kialakulhat még nem kezelt fogon, mint tömött, koronázott vagy betéttel ellátott fogon. Ha érzékenységet tapasztal, javasoljuk, hogy keresse fel rendelőnket!