+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709365972edauq1709365972a@tne1709365972dauqa1709365972

Gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor az állcsontban részlegesen vagy teljesen ki nem nőtt fog található . A problémák legfőbb oka a helyhiány (link ide: áttörésben visszamaradt fogak sebészete). Leggyakoribb az áttörésben visszamaradt bölcsességfog (Bölcsességfog eltávolítás), de számos esetben előfordul kisőrlő- és szemfogak esetében is, hogy nem tudnak helyükre nőni vagy hibás pozícióban törnek elő.
Ha a fog pozíciója lehetővé teszi és az állcsontban fogszabályzással elegendő hely teremthető, lehetőség van a fog helyrehúzására.

Rendelőnkben a tervezés minden esetben állcsont-ortopédiai konzultációval (Állcsont-ortopédiai konzultáció, kezelési terv) kezdődik, melynek során fogszabályzó szakorvosunk meghatározza a szükséges teendőket. A következő lépésben feltárjuk a rossz elhelyezkedésű fogat és koronájára fogszabályzó zárat ragasztunk, aminek segítségével a fog a későbbi hónapokban helyre húzható. A kezelést a fogszabályzás véglegesítésével zárjuk le.
De miért van szükség beavatkozásra, ha az állcsontban részlegesen vagy teljesen ki nem nőtt fog található?

A részben ínnyel fedett fog körül a nyálban lévő baktériumok hatására krónikus gyulladás, góc (Fogászati góckeresés) alakulhat ki, másodlagos gócbetegséget okozva. A krónikus gyulladásos folyamat minden különösebb ok nélkül akuttá válhat, fájdalmat, szájnyitási korlátozottságot okozva, ami már sürgős megoldást kíván.

A csontban mélyebben elhelyezkedő, ki nem nőtt fogak is okozhatnak problémát, a koronai részt körülvevő fogzacskóból évek alatt tünet- és panasz nélkül nagyméretű állcsonti ciszta fejlődhet ki, elhanyagolt esetben akár az állcsont váratlan törését eredményezve. Ezek az elváltozások sokszor csak véletlen mellékleletként jelennek meg röntgenfelvételeken (Digitális röntgenfelvételek), ezért is különösen fontos a rendszeres fogászati kontrollvizsgálat, állapotfelmérés (Állapotfelmérés).

Gyakran találkozhatunk olyan esettel, ahol a részlegesen vagy teljesen ki nem nőtt fog a szomszédos fognak feszülve utóbbin gyökérfelszívódást okoz, ami miatt végül mindkét fogat el kell távolítani.
Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolítása rendelőnkben gyorsan, garantáltan fájdalommentesen történik. A szájsebészeti vésés nálunk a múlté: a legkorszerűbb sebészi fúrók segítségével kíméletesen kezeljük pácienseinket.

Ha a fogak elhelyezkedése indokolja, vagy Ön kéri, még ma jelentkezzen be (Hogyan tudok időpontot foglalni) konzultációra és kérjen tájékoztatást az altatásos kezelés lehetőségéről.