Sokan gondolják, hogy a fogszabályzás nem más, mint a rendezetlenül álló fogak speciális eszközökkel történő szabályos sorba rendezése. Ez nem így van. A rágóapparátus egy bonyolult, egymással szoros összefüggésben és egymásra jelentősen ható elemekből (ízületek, izomzat, az arc lágyrészei, fogak, nyelv) felépülő rendszer. Ahhoz, hogy a fogszabályzó kezelés sikeres legyen és az elért eredmény tartósan megmaradjon, nem elég csak a fogak pozícióját megváltoztatni: már a tervezés során az egész rágószerv komplex, funkcionális szemléletű vizsgálata szükséges, csak ezt követően és ennek megfelelően szabad a kezelést elvégezni. A fogazati anomáliák megjelenése sokszor ránézésre téves következtetés levonását eredményezheti: például egy szűk felső fogív és normális alsó fogív esetén úgy tűnhet, mintha az alsó fogív lenne túlzottan nagy, így utóbbi szűkítése súlyos és nehezen korrigálható hibát jelent. Az alapos állcsont-ortopédiai tervezés során koponyai mérőpontok alapján állapítjuk meg a tényleges problémát, így a kezelés mindig a valós ok megszűntetésén alapulhat. Az így elvégzett fogszabályzás segítségével nemcsak a fogak pozíciójának esztétikai célú megváltoztatása, hanem az egész rágószerv megfelelő kezelése történik, kényelmes, jól funkcionáló és tartós eredményt biztosítva.
A fogszabályzási eltérések (fogtorlódás, harapási rendellenességek) hosszú távon komoly problémákat okozhatnak (fogszuvasodás, ínygyulladás, rágóízületi panaszok, rágásképtelenség, emésztési nehézségek, tarkó- és nyaktáji fájdalmak), melyek másodlagos kezelése sokszor nagyon nehéz.

Ne feledje, hogy fogszabályzó kezelés bármilyen életkorban végezhető!

Ha Önnek vagy gyermekének fogszabályzással kapcsolatos kérdése/problémája van, még ma kérjen időpontot (Hogyan tudok időpontot foglalni) fogszabályzási konzultációra!