+36 (1) 5-333-444 | +36 (30) 989 0059 uh.tn1709364819edauq1709364819a@tne1709364819dauqa1709364819

Az állcsontokban évek alatt, akár panaszmentesen alakulhatnak ki nagyméretű ciszták. Ezek olyan méretűek és/vagy elhelyezkedésűek lehetnek, hogy eltávolításuk egyetlen műtéttel nem lehetséges. Ilyenkor a ciszta megnyitására és szűkítésére van szükség.

A hagyományos eljárás során az első beavatkozás alatt szájadékot készítünk cisztára, amibe jódos gézcsíkot tömünk. A csíkot 2 naponta cserélve a szájadék behámosodik, lehetségessé válik a lenyomatvétel és egy csöves cisztaszűkítő eszköz készítése. Ennek legfőbb kényelmetlensége, hogy minden étkezés után el kell a szájból távolítani, a csövet át kell öblíteni, majd a készüléket visszahelyezni.

Rendelőnkben a nagyméretű állcsonti ciszták szűkítésére egy speciális szeleppel ellátott titán csövet használunk, amit Dr. Sidó Levente tervezett és amit a világon kizárólag a Promed 2000 Kft. készít. Az eszköz használatával nincs szükség ez első műtétet követő két hétben a gézcsíkok cseréjére, illetve a pillangószelepnek köszönhetően a cső nem tömődik el. Helyigénye a hagyományos cisztaszűkítő készülékeknél jóval kisebb, használata kényelmes.

Fontos tudni, hogy az állcsonti ciszták leggyakrabban fog eredetű krónikus gyulladásos folyamatok következtében alakulnak ki, fogászati gócot jelenthetnek (Fogászati góckeresés). A rendelőnkben végzett állapotfelmérés során külön figyelmet szentelünk a fogászati góckérdésre. A legnagyobb hibát akkor követi el, ha csak panasz esetén keresi fel a fogorvost. Keresse fel (Hogyan tudok időpontot foglalni?) félévente kontrollvizsgálatra rendelőnket! Az állcsonti ciszták és más fogászati gócot jelentő folyamatok felismeréséhez 1-2 évente digitális panoráma röntgen felvétel készítését javasoljuk, rendelőnkben az állapotfelmérés során erre is lehetőség van.