Mi okozza a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás (latinul caries) kialakulásáért a szájüregben élő baktériumok felelősek. Ezek a kórokozók az általunk elfogyasztott tápanyagból élnek, anyagcseréjük során savas kémhatású anyagokat termelnek (ezek jelenléte miatt csökken étkezéskor a szájüregi pH érték), amik a fogzománc károsodását okozzák. A sérült, felpuhult zománcban hamar elkezdődik az üregképződés, ami kiváló élőhelyet nyújt a baktériumok számára. A lyukas fogban az ételmaradék is könnyebben megtapad, bőséges tápanyagot biztosítva a baktériumok számára. Az üreg mélyén a kórokozókat a nyál sem éri el, így annak lemosó és immunológiai hatása sem tud érvényesülni.

A folyamatot látva egyértelmű a fogmosás jelentősége: segítségével eltávolítjuk a baktériumok táplálékául szolgáló anyagokat. Szájöblítők használatával a baktériumok számát is csökkenthetjük.

Mit tehetünk a fogszuvasodás megelőzése érdekében?

A legfontosabb a rendszeres és alapos szájápolás. Megfigyelték, hogy a főékezések között nassolók (beleértve a cukros üdítőitalok fogyasztását is) között sokkal gyakoribb a fogszuvasodás megjelenése, még akkor is, ha a főétkezés után közvetlenül fogmosást végeznek. A főétkezések alkalmával nyugodtan fogyaszthatunk édességet is, ha az étkezés után alapos fogmosást végzünk. Fontos viszont, hogy a főétkezések között ne vigyünk be olyan tápanyagokat, amiket a szuvasodást okozó baktériumok hasznosítani tudnak.
Fogazatunkban sok olyan felület található, ami nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható. Ilyenek például a fogak barázdái és a fogközök. A barázdaszuvasodások megelőzése barázdazárás segítségével lehetséges. A fogközi szuvasodások hasonló megelőzésére nincs tökéletes eljárás, azonban a fogközök alapos tisztításával előfordulásuk jelentősen csökkenthető.

A fogszuvasodás krónikus, folyamatosan előre haladó folyamat, gyógyulást külső beavatkozás, azaz fogászati kezelés nélkül nem várhatunk. Ezért kiemelkedő jelentőségű a rendszeres fogászati kontrollvizsgálat. Ha az elmúlt évben nem volt fogorvosnál, még ma kérjen időpontot állapotfelmérésre! Hogyan tudok időpontot foglalni?