Ritka, ugyanakkor jelentős kellemetlenséget okozó probléma a nyálkövesség. Nagy nyálmirigyeink páros szervek. A fültőmirigy, az állkapocs alatti nyálmirigy és a nyelv alatti nyálmirigy mindegyikéből két darabot találunk. A nyálmirigyekben képződő nyál a mirigyek kivezető csövein keresztül jut szájüregünkbe. A nyál összetételétől és az egyedi anatómiai viszonyoktól függően az elvezető csatornákban kisebb-nagyobb kövek alakulhatnak ki. A kicsi kövek legtöbbször a nyállal spontán kimosódnak, a nagyobb nyálkövek azonban a kivezető csőben elakadhatnak. Ezzel elfolyási akadály jön létre, a nyálmirigyből a nyál nem tud kiürülni. A folyamat következtében a nyálmirigy megduzzad, tompa, feszítő fájdalom észlelhető. A tünetek rendszerint étkezésekkel kapcsolatban jelennek meg és jellemzően lassan szűnnek meg vagy megmaradnak. A pangó nyál a szájüregben élő baktériumokkal fertőződhet és nyálmirigy gyulladás alakulhat ki.

Nyálkövesség és/vagy nyálmirigy gyulladás gyanúja esetén mindenképpen keresse fel (Hogyan tudok időpontot foglalni?) rendelőnket. Sok esetben a kövek egy kis ambuláns műtéttel eltávolíthatók, súlyosabb esetben szükséges lehet a problémát okozó nyálmirigy eltávolítása is.

Ha panasza van, még ma jelentkezzen be (Hogyan tudok időpontot foglalni) konzultációra, ahol tájékoztatjuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldásról.